Oct 21, 2009

Melayu Tulen hari ini. Mungkin Tidak!

  • 1stly, ampun mirul, aku cedok gmbar ko tanpa izin. hehe just nk share je bersama rakan2.

    kamu perlu

    adobe bridge (tpi lightroom pun bole wat. juge photoshop --> cuma berbeza nama dan layout je)
    komputer or laptop

sebelum
selepas

BASIC TAB
. naikkan exposure
.recover
.add contrast
.less clarity
.edit temp towards yellow
.less saturation

notakakikuberbau:- aku naikkan exposure. personally aku x suke naikkan brightness, sebab noise nmpak lg byk. but lain org lain care. then aku recover sket, tmbah contrast, turunkan clarity. sometimes aku main2 ngn temperature and tint if x puas ati ngn white balance die. ape yg aku nampak if temp die biru, gmbar tend to look gelap sket. if kuning/panas, gmbar cerah sket. aku turunkan clarity so that gmbar neh kurang noise dan nampak smooth. tpi ade je org suke naikkan clarity. aku suke gak turunkan saturation die sebab aku rase cool tgk gmbar kurang warna neh. hehe

HSL TAB
.hue tab, increase blue, green and orange
.hue saturation, decrease green

notakakikuberbau:- pastu kalau rajin, aku main2 ngn color die. yg best benda neh, ko leh naik turunkan hue, saturation ikut kaler. cam aku wat neh, dekat hue aku naikkan hijau and naikkan biru. so nampakla hijau n biru tu. juge naikkan hue orange/yellow untuk tampilkan warna kulit budak tu. dan aku desaturatekan warna hijau supaya nak tampilkan budak tu yg pakai baju biru.

SPLIT TONING TAB
.bring hue to yellow
.increase saturation
.increase balance

notakakikuberbau:- perhatikan gmbar before this a bit blu-ish kan. kt split toning, aku main2 ngn color kuning. kire if ko nak wat gmbar ko cam pelik je white balance die or cam style lomo, ko main2 la kt cnie.

ADJUSTMENT BRUSH TAB
.to brighten the kid's face
. increase feather value
.add / subtract exposure accordingly
. pick correct brush size and apply to the particular area

notakakikuberbau:- pastu, mestila ko nak cerahkan kulit/muka budak neh kan. barula nampak focus kt muke die. if not, muke die macam tenggelam ngn baju die. so kt atas sekali tu, ade butang adjustment brush. aku naikkan exposure brush tu, and amik size kecik n cerahkan muke. pastu tgn die cam putih sgt, so aku bwat new brush, dan gelapkan tgn die. owh tpi hasil kerja aku x cun sgt sebab aku tgh mood M. aku selalu pastikan feather pergi ke max value sebab nak brush tu blend in dgn tpt yg x edit. benda neh jugak dipanggil masking.

DETAIL TAB
. increase luminance and color value to reduce noise.
. increase the amount of sharpening and radius accordingly

notakakikuberbau:- kemudian barula aku reduce kan noise die. sebab of course ko dah edit2 gmbar, konpem gmbar ade noise. then sharpenkan gmbar. so nampakla ngn jelas spiderman tu dan jugak corak kt baju die.

LENS CORRECTION TAB
. you can play around with it by your seld.

tada!! yg best bridge dan lightroom neh, ko bole batch edit. but hati2 ngn exposure dan contrast. jugak satu yg mesmerizedkan tentang edit gne software neh, if dua org edit gne gmbar yg sama dan pendekatan yg same, masih tidak akan dapat hasilkan 2 karya yg sama. kerana pandangan dan citarasa setiap org berlainan.

so share la ngn aku care2 edit gmbar yg best.

notakakikuberbau:- perhaps i should read more onto histogram, hue, shadow, saturation so that i could understand them better.

Post a Comment